Del 40 Planera måltiderna mer detaljerat och sallad på tallriken

Vecka 6
Veckans uppgifter:
  • Hålla måltidsordningen
  • Närvarande
  • Saker du har gjort bra
  • Tackla saboterande tankar
  • Jaga vardagsmotion
  • Börja med att planera måltiderna mer detaljerat.
  • Sallad på tallriken enligt tallriksmodellen
Planera måltiderna mer detaljerat
Nu är det dags att börja leta fram kokböcker och recept med nyttig och bra mat. Men vilka recept och vilka kokböcker? Ett enkelt sätt är att söka efter recept och kokböcker utformade av kockar, kostrådgivare, nutritionister och dietister d.v.s människor som jobbar med kost på ett proffessionellt sätt. Jag är fullständig motståndare till extrema dieter som du säkert har förstått vid det här laget, eftersom jag anser att det gäller att se helheten och kosten är endast en del av denna. Så good enough är mitt mantra. Och när det gäller good enough så fungerar tallriksmodellen utmärkt när det gäller fördelningen av makronutrienterna fett, protein, kolhydrater.
   
     
Ett litet axplock av kokböcker jag själv gillar 
 
Sallad och grönsaker på tallriken
Sallad och grönsaker är framförallt viktiga för att de innehåller många viktiga vitaminer och mineraler men även kostfiber. Kostfibrer finns i spannmål, rotfrukter, baljväxter, grönsaker, frukter och bär. Helst bör man försöka äta mellan 25 – 35g kostfiber per dag. Galla är uppbyggt av kolesterol vilket innebär att kroppen får mer avsättning för kolesterolet när gallan lämnar kroppen med fibrerna. Fibrerna är också otroligt viktiga för att magen ska fungera som den ska. Sallad och grönsaker bidrar till att skapa bulk i tarmen vilket innebär att avföringen blir fluffigare och trycker på tarmväggarna vilket ökar tarmrörelserna och motverkar att du får förstoppning och annat krångel med magen. 
Repetera gärna avsnitt 18 där tallriksmodellen finns illustrerad http://friskfaktorer.blogg.se/2015/may/del-18-mina-basta-kostrad.html
Se helheten!
Fastna inte i kostdetaljer utan försök att se helheten. Har du fått näringsämnena som står här nedan så är det verkligen good enough!

Har du fått i dig alla näringsämnen? Kolla nedan!

GLÖM INTE ATT DU KAN GÅ IN PÅ FLIKEN SLUTA KRÅNGLA MED MATEN INDEX FÖR ATT FÅ EN ÖVERBLICK ÖVER INLÄGGEN!