37 Nu skrider vi till verket- veckoschemat

Ett program vecka för vecka
Om man ska förändra ett beteende som har pågått under mycket lång tid så är det oerhört viktigt att ha insikt om att det tar tid. Det måste få ta tid och arbetet måste ske i små steg. Nyckelordet är repetition. Repetera, repetera och repetera! Det måste bli ett beteende som nästan kan ske helt automatiskt. Alltifrån hur du handlar mat i affären, motionerar och resonerar med dina tankar och förhåller dig till dina känslor. Dvs notera känslan i din kropp och försök inte att fly undan. Försök att hitta din inre stödjande röst som vill dig väl och tänk och känn efter vad du skulle behöva höra och känna i situationen. Alltihop ska kopplas ihop till en kedja som leder till positiva effekter för dig. Kom ihåg att du gör det här för dig själv och ingen annan. Självomsorg och self-compassion är det som gäller. Att de positiva effekterna sen stjälper över på omgivningen gör ju inte saken sämre! Programmet är utformat som ett vecka-för-vecka-program så att det ska bli tydligt. Kanske framstår det till en början som en smula överpedagogiskt, men tro mig ju längre programmet fortskrider desto fler blir momenten och då är det bra att ha det uppdelat på det här viset.
 
Vecka 1 Påminnelsekort
Ta fram ambivalenskorset som du fyllde i och skriv upp det du skrev att du skulle vinna med en förändring på ett litet påminnelsekort som du kan ha i fickan och skriv nackdelarna med att ha det som du har det på baksidan. Det låter kanske tjatigt men det här måste du hela tiden påminna dig själv om hela tiden. Det är särskilt viktigt att snabbt kunna hitta dessa motivationsfaktorer i de fall saboterande tankar och känslor dyker upp.

Planering
Planera dina matinköp och fundera på hur du ska lägga upp ditt nya matbeteende. Lämna inte detta till slumpen. Nyckelordet är planering. Hur ska du lösa mellanmål och måltidsordningen? Skriv ned en plan för hur du ska lösa det praktiska och skriv också ned vad du ska handla hem för mat. Kom också överens med dig själv (och om det finns andra i hushållet även med dem) om att allt godis och onyttigt åker i sophinken när helgen är slut.  

Vecka 2 Handla din nya mat

Titta på livsmedelslistan och välj ut de livsmedel du tycker att du bör ha hemma och ge dig iväg till affären och gör dina inköp. Vilka livsmedel som kan vara bra att ha hemma skrev jag om i del 18. Komplettera med lite nyttigt nödfallssnask Mörk choklad, valnötter, solrosfrön, pumpakärnor, kvarg, yoghurt och frukt till smoothies m.m..

Visa fler inlägg