Essential skills AEDP en workshop som gjorde djupa avtryck

Jag har tillbringat fyra dagar tillsammans ett trettiotal människor ifrån lite olika håll av jordens hörn. Det som förenade oss var att vi var psykoterapeuter med en längtan att lära mer om känslofokuserad psykoterapi. AEDP är förkortning för  Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy. Känslofokuserad psykoterapi enkelt uttryckt. Ronald J. Frederick, PhD som skrivit boken Living Like You Mean It höll i utbildningen. Egentligen hade jag inte tänkt att gå på fler fortbildningar i psykoterapi på ett tag men detta var ett tillfälle jag inte ville missa eftersom de flesta utbildningar inom denna inriktning ges i andra länder. Den affektfokuserade approachen tror jag kommer få allt stark genomslagskraft inom alla psykoterapinriktningar för den är så otroligt verkningsfull. 
 
För mig som alltid har varit en väldigt prestationsinriktad människa så har de senaste fem åren varit en omtumlande resa där jag har lärt mig så otroligt mycket om mig själv och att se på mig själv med vänligare och mer förstående ögon. Givetvis inte utan stunder då jag befinner mig i hothjärnan, men mycket mindre. Self-compassion är både ett begrepp och en terapiform compassion-fokuserad psykoterapi som har rotat sig i mig, men jag ser det mer som en kappa kring mitt arbete och inte så mycket som en terapiform jag arbetar med renodlat. AEDP däremot ser jag som en terapiform som helt kan stå för sig själv och det som imponerar är dess otroligt kraftfulla påverkan på människor. Workshopen varvades med teori och praktik och jag var bra trött efter varje dag.
 
Efter att ha suttit stilla i två dagar var det underbart att få träna med Jenny på lördagsmorgonen innan workshopen började. Svenne, min klippa, släppte av mig i början på Västerbron så att jag fick springa till klubben för att hinna bli ordentligt uppvärmd. Jag undrar hur många tränare som ställer upp på att träffa sin klient klockan tio i sju på en lördagsmorgon?!! Men sån är Jenny och hon gör det med ett leende. Hon är fantastisk med sitt stora kunnande och sin analytiska förmåga och sitt tålamod. Nu tränar vi grunder envetet och målmedvetet och jag känner verkligen hur bra det är. Allt hänger ihop. Sitter inte grunderna så sitter ingenting.
Ett foto taget av Svenne Production :-)
 
Så om man nu går på en workshop om AEDP så är givetvis fokus på upplevande av känslor så detta utgjorde en stor del av workshopen. Vi fick vara terapeuter och patienter åt varandra och det är inget nytt om man är utbildad psykoterapeut men skillnaden var att här var allting på riktigt. Vi var indelade i triader och jag var så glad över mina gruppmedlemmar Anna från Stockholm (och USA) och Eiyal från Israel. Tillsammans blev vi en trivsam trygg trio som vågade blotta oss inför varandra och i gengäld fick vi djupa transformerande upplevelser med oss som åtminstone jag kommer att bära med mig hädanefter. Jag har inte till fullo insett hur krävande det har varit för mig att som ensam kurator och psykoterapeut i primärvården hela tiden behöva förklara vad jag gör och försöka förklara för nya läkare vad jag behöver för att kunna göra ett bra arbete. Att dessutom behöva nästan kriga för vår proffession på högre nivåer när landstinget utgår ifrån läkarprofessionens synsätt och vill att vi ska inlemma oss i detta, vilket inte sällan går stick i stäv med vår värdegrund och professionella yrkesroll. Här kommer vi in på de osunda hierarkierna inom vården där det psykosociala alltid ska stå i skymundan. Men vi lämnar detta och återgår till min insikt, nämligen att här på denna workshop så var jag äntligen bland människor med samma utbildning och även människosyn. Det kändes så otroligt tydligt i hela kroppen och det var underbart. Jag behövde inte ha någon riddarrustning på mig. Här kunde jag bara vara i min egen process och lära mig mer om AEDP och själv få uppleva hur verkningsfullt och transformerande det var för mig själv. Det fungerar även när man bara har en kvarts terapi. Helt otroligt. Fyra fantastiska dagar med alla känslor på känslokompassen. 
Jag och gamla kursarna från SAPU Kicki och Cia och Åsa ifrån min kamrathandledningsgrupp. Vi var så glada och tacksamma över workshopen och vi hade alla tårar i ögonen när vi sa farväl. 
 
Det är som vanligt svårt att förklara vad känslofokuserad psykoterapihandlar om, men jag gör ett försök och avslutar med ett citat ifrån AEDPs grundare Diana Fosha som summerar vad det handlar om på ett fantastiskt sätt:
 
Ha det så gott! 
Många kramar Åsa-Helena
 
Visa fler inlägg