Fler aktörer än psykologer har behandlingskompetens!

Nu går Folkpartiet ut med att man vill tillgång till legitimerad psykolog för att kunna möta de behov som finns av bedömning, rådgivning, behandling och rehabilitering i primärvården. Det är positivt att de vill öka satsningen på att ge stöd för psykisk ohälsa men ack så tråkigt att de är så okunniga om vilka aktörer som har behandlingskompetens!  Vi är faktiskt flera som har behandlingskompetens!

Inom primärvården bedriver vi första linjens psykiatri och det är faktiskt specialistpsykiatrin som sköter diagnosticeringen. Psykologer får inte förskriva läkemedel. Detta görs av läkare och inom psykiatri företrädesvis av psykiater.  I mitt arbete som steg 1 -kurator arbetar jag med vitt skilda problemområden. Många behöver hjälp med myndighetskontakter av olika slag samtidigt som man mår psykiskt dåligt. Min erfarenhet är att det behövs en spindel i nätet som kan klara av många olika delar och underlätta kontakterna mellan lika aktörer . Många patienter upplever det mycket stressande att behöva träffa en massa olika människor och behöva berätta sin historia på nytt.  När det gäller psykologerna så har de själva hävdat att de är de som har utredningskompetens och det instämmer jag i. Därför anser jag att om det är något område där man borde satsa på psykologer särskilt så är det inom utredningsområdet. I vissa kommuner är exempelvis väntetiden på neuropsykiatrisk utredning två år!

Låt oss bara kort reda ut vilka som har kompetens och behörighet att bedriva kognitiv beteendeterapi. Grundkravet är minst steg- 1 utbildning. Denna grundutbildning har psykologer, psykiater samt steg-1 kuratorer. Den grupp som har längst utbildning inom psykoterapeutisk behandling är legitimerad psykoterapeut.

Det är tråkigt att psykologförbundet är så dåliga på att gå ut med denna information, utan mer vill exkludera andra yrkesgrupper. Varför håller vi inte ihop istället och framhåller att det är en ökad tillgång på psykoterapi som behövs. (I nuläget är det KBT som gäller) men jag håller det inte otroligt att PDT kommer tillbaka när man har fått mer forskning som stödjer metoden.

Vänliga hälsningar

 Åsa-Helena

Visa fler inlägg