Del 32 Nu sätter vi igång- Analys av motivation


Innan man sätter igång med att försöka genomföra en förändring kan det vara klokt att göra en analys. Några viktiga aspekter att titta närmare på är ju motivationsfaktorerna och tron på den egna förmågan. Motivation är ingenting som är konstant, utan det är normalt att den ökar och minskar. Det är ändå viktigt att kontrollera med sig själv hur det står till med detta, eftersom det leder till viktiga följdfrågor. 
 sTitta på fråga 1. Hur viktigt är det för dig att åstadkomma en förändring? Om du svarar 10 är det bra om du ställer dig frågan hur det kommer sig att det är så viktigt för dig. Det du svarar är det som kommer utgöra fundamentet i din förändring. Det är detta du kommer att påminna dig själv om under ditt förändringsarbete. Om du svarar 5 så bör du fråga dig hur det kommer sig att du svarar så högt som 5 och inte 0 men du kan också fråga dig varför du inte svarar 10. Denna information kan du använda dig av lite längre fram i ambivalenskorset.

Titta på fråga 2. Hur mycket tror du på att du ska lyckas på en skala från 0-10? Motivera ditt svar. Om du är helt säker motivera varför du är helt säker. Brukar du lyckas med det du föresätter dig? Vilka verktyg har du för att åstadkomma förändringen? Finns det personer i din omgivning som du kan ta hjälp av? Osv. Om du svarar lägre ex. 3 motivera varför du inte är så säker på att du skulle lyckas och avsluta sen med att fråga dig själv varför du valde 3 och inte 0. Om du svarar 0 så är din tilltro till din egen förmåga väldigt låg och du bör fundera lite över kapitlen om kontroll lokus och inlärd hjälplöshet. Du bör också realitetstesta din skattning. Vad har du för grund för din låga skattning? Brukar du misslyckas? I så fall, hur motiverad till att åstadkomma det du har föresatt dig var du när du misslyckades? Saknade du verktyg och resurser till att uppnå det du önskade?

Fråga 3 är den riktiga kuggfrågan. Är du beredd att genomföra en förändring? Om du svarar omkring 10 så är du helt beredd och rör du dig kring området runt 5 är du osäker och från 0-3 så är du inte beredd ännu. När man rör sig i mittenområdet är man vanligen ambivalent. Man väger fördelar och nackdelar vilket är mycket bra för då klargör man för sig själv vad som är bra respektive dåligt med att genomföra en förändring. 

Läs igenom de tre frågorna nedan och sätt ett kryss som bäst stämmer med din uppfattning.

Kontrollfrågor

1.      Hur viktigt är det på en skala från 0-10 där 10 är maximalt viktigt?             

0________________________________________________________10

               

2.      Hur mycket tror jag på att jag ska lyckas på en skala från 0-10 där 10 är helt säker.

0________________________________________________________10

 

3.      Är jag beredd att genomföra en förändring? Ange på en skala 0-10 där 10 är helt beredd.                     

0________________________________________________________10

 

Var i förändringscirkeln befinner jag mig?

En annan av teorierna kring beteendeförändring är Stages of Change(Prochaska et al. In search of how people change. American Psychologist, Sep. 1992)

Teorin menar att vi rör oss mellan olika stadier då vi genomgår en förändringsprocess. Det allra första stadiet,

  • Förnekelsestadiet, innebär att jag inte alls är intresserad av någon förändring.  Kanske är jag inte medveten om riskerna som min livsstil medför eller så struntar jag helt enkelt i det, tänker att ”det händer ändå inte mig”.
  • I begrundandestadiet, börjar jag fundera på om en förändring kanske vore att tänka på ändå.
  • I förberedelsestadietskaffar jag mig information om hur en förändring kan genomföras. Jag skaffar också eventuella redskap eller hjälpmedel och ställer in mig mentalt på att genomföra en livsstilsförändring.
  • Handlingsstadiet! Nu börjar jag utöva mina nya vanor. Nu gäller det att inte sluta, för att kunna få in en vana som blir till rutin
  • Vidmakthållandestadiet femte stadiet handlar om att fortsätta med sin förändrade livsstil. Till sist finns alltid risken för återfall. När som helst under processens gång kan jag kliva framåt eller halka tillbaka mellan vilka som helst av dessa stadier.

Fig. 1 Stages of change hämtad från Barth & Näsholm, 2006.

För och nackdelar – ambivalenskorset
Många människor som ska fatta någon form av beslut brukar väga fördelar mot nackdelarna för att se vilken sida som väger tyngst. När det gäller beteendeförändring är det s.k. ambivalenskorset mycket användbart. Modellen är mycket enkel och man skriver helt enkelt in fördelar och nackdelar med att inte genomföra en förändring och fördelar och nackdelar med att genomföra en förändring. Det är mycket viktigt att du fyller i detta noga för det du skriver i rutan Vinna respektive Mindre bra ska du sen skriva på små påminnelsekort.

Ambivalenskorset

Visa fler inlägg