Lyxar till det med att blogga...

Har haft en jättehärlig dag efter flera tråkiga jobbiga dagar, där jag mest har känt mig stressad och olustig, så det var välkommet.
Morgonen började med ett härligt spinningpass där jag lade fokus på uthållighet idag. Jag hoppas att mina deltagare också tyckte att det kändes bra. När jag nu kommer in på spinningen kan jag inte låta bli att tänka på alla dumma oigenomtänkta riktlinjer som kommer ut inom gruppträningen med jämna mellanrum. En ny sak man presenterade på ett konvent häromsistens (nämner inga namn platser eller liknande för att skydda de inblandade) så var det att man inte fick cykla stående på grepp två. Nä för det fanns tydligen deltagare som svankade med ryggen när de gjorde denna övning!... Och detta kunde alltså inte instruktören justera hos deltagarna om så var fallet?

Nåja jag kontrar med en intressant fallstudie med titeln: Cykling på elitnivå kan ge arteriell insufficiens. Specialistläkarna Francis Rezk och Christer Drott beskriver ett fall med en cyklist som drabbats av s.k. knickbildning av arteria iliaca som är ett stort blodkärl som passerar höftböjaren. Detta medför att blodförsörjningen till benen blir kraftigt försämrad. Denna företeelse finns rapporterad hos ett 200-tal cyklister såväl elitåkare som motionärer. Orsaken anses bero på att man sitter med höftleden kraftigt flekterad när man cyklar. Mot bakgrund av detta vore det tvärtom vara mycket välmotiverat att använda en stående position på grepp två för att sträcka upp och underlätta blodgenomströmningen i arteria iliaca.


Älskade spinning

Nåväl efter den sköna spinningen hade jag lite personlig träning med en klient och fick sen hur lyxigt som helst skjuts av Svenne till skolan där vi idag gick igenom Affektfobiterapi. Jättespännande och lärorikt och vi hade en väldigt stimulerande föreläsare som verkligen fångade vårt intresse. Just skam har hon forskat om och det är verkligen en spännande affekt. Skammen kan få oss att såväl bli aggressiva och utåtagerande men också att vända allt inåt och bli osynliga och eftergivna. Skammen kan också göra att vi anklagar oss själva och i vissa fall också skadar oss själva. Många mobbare på skolor och arbetsplatser använder skammen som redskap för att trycka ned andra men har inte sällan själva ”skamskador”.  Detta kan kanske inte vara en tröst för er som har råkat ut för mobbare av den här typen, men det kan åtminstone ge en förklaring. Mobbarna själva inser eller törs sällan erkänna för sig själva att det är det här det handlar om. Barn som söker tröst hos stöd hos sina föräldrar och möts av en avvisande attityd när de visar sig behövande utvecklar ofta en otrygg anknytning med ”skamskador”.  

Nåja efter denna spännande skoldag bar det iväg till thaiboxningslokalen och jag körde med på nybörjarpasset där. Det var jättekul och jag körde med en mycket trevlig kille som pushade och kom med konstruktiv kritik och positiv feedback.


Efter det bar det av till favoritfiket Rittan med Svenne för en latte och en macka.  Ja, en bättre dag får man nog inte tror jag.

Ha det så gott så hörs vi!

Kram Åsa-Helena

Visa fler inlägg