Viktminskningsmedlet Reductil dras in

Det är med en viss tillfredsställelse jag idag konstaterar att läkemedlet Reductil dras in.
Jag har tidigare skrivit om hur jag ogillar att läkemedel smygs in i den offentliga sjukvården via patientföreningar och liknande. Detta läkemedel är ett utmärkt exempel på hur man från läkemedelstillverkarnas sida har lyckats att få med sitt läkemedel som "ett led i en livsstilsförändring", trots blygsamma resultat och inte ordentligt utredda risker. Man marknadsförde på senare tid preparatet som en motivationsfaktor för att inleda och fortsätta arbetet med viktnedgång. Som personlig tränare, kostrådgivare och kognitiv terapeut har jag ifrågasatt detta vid ett flertal tillfällen. Att blanda in viktminskningsläkemedel i arbetet för en livsstilsförändring känns helt enkelt fel eftersom det viktigaste i detta är att få klienterna att känna att de är de själva som har makten att förändra. Denna åsikt har inte varit uppskattad ifrån ivrare av detta preparat kan jag tillägga. Och tacka för de när det är deras sponsor jag är kritisk emot!  Jag ska inte gå in i några detaljer och vrida om kniven i såren, men låt mig bara lugnt konstatera att det var fler som kom fram till samma slutsats som jag.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar nu att marknadsföringstillståndet för antiobesitasmedel som innehåller sibutramin, i Sverige Reductil, dras in. Nyttan är inte större än riskerna, enligt EMA den 21 januari. Läkare ska inte längre skriva ut läkemedel med sibutramin, patienter bör boka tid hos sin läkare för att diskutera alternativa viktminskningsmetoder. Apotek bör inte längre expediera recept på Reductil och andra läkemedel som innehåller sibutramin. Motsvarande rekommendation utfärdades av Läkemedelsverket den 21 januari.

Beslutet togs efter att EMA värderat en ny studie, SCOUT (Sibutramine cardiovascular outcome trial), som visar en ökad risk för kardiovaskulära händelser efter användning av sibutramin jämfört med placebo.


Fiskolja- De enda "piller" jag rekommenderar. Högpotenta och biverkningsfria.

Vänliga hälsningar
Åsa-Helena

Visa fler inlägg