Sponsrad forskning förtar tyvärr trovärdigheten. Angående nya rön om ADHD

I det senaste numret av Research Digest publicerar man en artikel om en studie om ADHD som har gjorts av Ronald Kessler och medarbetare vid Harvard Medical School i Boston. 8563 st arbetare och tjänstemän har studerats och intervjuats. 1,9 % av dessa uppfyllde kriterierna för ADHD, baserat på vad de själva rapporterade.

Resultaten är komplicerade på grund av att personal med ADHD också har högre sannolikhet att få depression, kronisk smärta, sömnsvårigheter och / eller kroniskt trötthetssyndrom än sina kolleger. Men vuxna med ADHD var associerade med sämre resultat och mer sjukfrånvaro även vid beaktande av detta, skriver man. De löpte också ökad risk för olyckor. Jag har dock ännu inte läst hela studien så med reservation för detta kommer här mina synpunkter på grundval av den artikel och sammanfattning som har publicerats.

Följande invändningar dyker upp:
1. Hur kan man på ett så lättvindigt sätt diagnosticera människor med ADHD? Det ska till en omfattande neuropsykiatrisk utredning för att fastställa en sådan diagnos och inte bara genom enkel självskattning.
2. Hur noga har man kontrollerat att det verkligen ÄR så att den anställde presterade sämre jämfört med andra? Det skulle mycket väl kunna vara så att den anställde UPPLEVDE sig själv prestera sämre än andra men faktiskt inte gjorde det. Det räcker med att ha lite sämre självkänsla för det.
3. Endast 4 st. av medarbetarna medicinerade för sin ADHD och här framkom inte huruvida de upplevde sig prestera bättre än de utan medicin, men Kessler drar slutsatsen att det vore väl värt att screeena personalgrupper för att se vilka som har ADHD och erbjuda dessa medicinering. Som om ALLA individer blir hjälpta med medicin!!? Det är sorgligt att se vilken förenklad syn man har på neuropsykiatriska funktionshinder. Bara en sån liten "detalj?" som att många individer med neuropsykiatriska funktionhinder även har andra diagnoser.
4. Ok, man konstaterar att 1,9 procent hade ADHD och talar om produktionsbortfall men det stod inte en rad om hur det låg till med alkoholen hos de anställda. Man räknar med att mellan 5-10 % av befolkningen i Sverige har alkoholproblem och där kan man verkligen tala om produktionsbortfall, sjukskrivningar och ökad olycksrisk. Då har vi inte räknat med tablettberoende och andra droger... Finns knappast någon anledning att tro att det skulle förhålla sig annorlunda i USA -tvärtom.
5. Ja just det, glömde jag att berätta att studien finansierades av läkemedelsföretaget Eli Lilly som förövrigt råkar ägna sig åt utveckling av ADHD läkemedel? ...
6. Lägligt nog finns det nu en annons på Google om en läkemedelsstudie som man kan få vara med i om man lider av eller misstänker att man har ADHD. Och den genomförs av - Ingen mindre än Lilly. Såklart! Timingen är oklanderlig.

Jag är inte emot medicinering men man måste ha klart för sig att alla inte blir hjälpta av medicinering och den är INTE så biverkningsfri som många påstår. Om du tycker att jag låter paranoid så läs Ingrid Carlbergs fantastisk bok Pillret så förstår du hur det går till när läkemedelsföretag vill få igång läkemedelsutskrivning i högre skala.

Ha det så gott och kom gärna med kommentarer.
Hälsningar Åsa-Helena

Länk till sammanfattningen:
http://www.bps.org.uk/document-download-area/document-download$.cfm?file_uuid=20C30D45-1143-DFD0-7E37-672F988F6D67&ext=pdf

Visa fler inlägg