Med dig vid min sida klarar jag vad som helst

Livet innehåller så mycket glädje men också så mycket elände. Jag har varit med om så mycket. Saker som jag gärna hade sluppit, men nu när jag har upplevt dem så är de faktiskt så otroligt värdefulla. Jag har sån nytta av dem i mitt arbete och på fritiden. De har helt klart gjort mig till en bättre människa. Jag reflekterar mycket mer. Jag vänder på perspektiven och inser ofta att mina fastslagna satser enkelt kan falsifieras genom att helt enkelt ställa mig frågan Kan det vara precis tvärtom? Ja det kan det ofta. 
Jag slås ofta av hur människor krampaktigt håller kvar sina uppfattningar även när de blir överrösta med information som pekar på motsatsen. Och det värsta av allt: när människor utgår ifrån att alla är som de själva och har samma förutsättningar. I utsatta lägen när vi är drabbade och sårbara kan det bli övermäktigt att diskutera om inte ADHD ändå beror på dålig uppfostran, om ungdomar som hamnar snett inte ändå alltid har haft dåliga föräldrar eller bristfällig fostran, om människor som mobbas på arbetsplatser inte ändå har sig själva att skylla, om inte våldtäktsoffer inte ändå haft onödigt utmanande klädsel eller druckit för mycket och om homosexualitet inte bara är något man väljer, och arbetslösa är bara folk som är lata och initiativlösa för det finns ju massor av jobb osv. osv. Samtal som dröjer sig kvar och blir till grubbel och kanske ger känslor av skuld, skam, värdelöshet och hopplöshet. Men det är ju som Lady Gaga sjunger i låten Til it happens to you. Ingen kan veta hur det känns förrän de själva upplever det.
Hur har jag själv orkat när det har varit tufft? Trots alla långa utbildningar och både teoretisk och praktisk kunskap och erfarenhet så blir mitt svar, Svenne. Svenne min älskade kamrat och make som funnits där i vått och torrt. Som fått mig att inse hur anknytningsmönster kan "läkas" och bli trygga med rätt partner. Som lärt mig så mycket om hur en riktig äkta anknytningsrelation aldrig blir tråkig utan tvärtom bara fördjupas. Som visat hur den blir en plattform som ger utrymme för nyfiket upptäckande och självförverkligande, och inte tvärtom, håller tillbaka. Kärleken övervinner allt och för att få uppleva den helt måste man ge allt utan att hålla nödutgångarna öppna. Att vara nära är att vara sårbar men också så förbaskat stark.
Kärlek och anknytning finner vi ju inte bara i en parrelation, utan kan även finnas med vänner och släktingar men också med våra vänner djuren. Hur många husdjur har inte varit sina ägares allt?
Påskhelgen passerade som vanligt raketfort, men jag är nöjd. Har hunnit sova och chilla med böcker och film, träning och balkonghäng och en vända till svärmor. Nu väntar en ny arbetsvecka med nya spännande utmaningar. Jag hoppas att ni får en toppenvecka med sol i sinnet.  
0 kommentarer
publicerat i Blogg
Taggar: Anknytningsmönster kan förändras, Kärlek, livets ovärderliga erfarenheter, styrka
Visa fler inlägg