Glöm brainstorming, testa brainwriting!

Brainstorming är populärt men förvånansvärt ineffektivt. Undersökningar visar att människor faktiskt kan komma med fler idéer genom att arbeta på egen hand än  vad de gör under brainstorming tillsammans. Enligt företagspsykolog Peter  Heslin finns ett alternativt sätt för grupper att generera idéer som kallas  "Brainwriting", och tidiga undersökningar tyder på att det, till skillnad från brainstorming,  hjälper grupper att leka fram fler idéer än om de arbetade var och en. Det finns flera orsaker brainstorming tros vara ineffektiva. Man kan ge två exempel: det är lätt för medlemmarna i en grupp att vara kreativt passiva medan andra kläcker idéer - ett fenomen som döpts till "social loafing". Gruppmedlemmar kan oroa sig för att deras idéer kommer att få negativa kommentar,  vilket leder dem att hålla tyst.

Brainwriting syftar till att undvika dessa nackdelar och är utformad för att uppmuntra alla gruppens medlemmar att engagera sig i varandras idéer. Kort sagt, det handlar om att fyra gruppmedlemmar ska skriva idéer på papperslappar under tystnad. Gruppmedlemmarna passerar papperslappar mellan varandra, läser varandras idéer och skriver dit sina egna. Bläckfärgen visar vem som äger vilka idéer och när en papperslapp har fyra idéer, placeras den på mitten av bordet för att läsas av alla. Detta upprepas upp till 25 gånger.

Det andra steget innebär gruppmedlemmarna drar sig tillbaka till hörnen i rummet och försöker minnas så många av de idéer som har genererats som möjligt - det logiska är att detta uppmuntrar till att uppmärksamma de idéer som har genererats. Den sista etappen innebär gruppmedlemmarna arbetar ensamma i 15 minuter i ett försök att skapa ännu fler idéer.

En studie som publicerades år 2000 med studenter visade att deltagarna ansåg att de uppfann flera nya användningsområden för ett gem genom att använda brainwritingteknik än ett motsvarande antal studenter som arbetade ensamma.
Visa fler inlägg