Del 16 Vitaminer och mineraler- fortsättning

Vitaminer
Vattenlösliga och fettlösliga vitaminer
Vitaminer är inte en enhetlig grupp utan de är en rad olika livsviktiga ämnen. Förutom sina livsviktiga funktioner så har vitaminer stor betydelse för prestation, neurologisk funktion, hormonreglering, skydd mot fria syreradikaler samt omsättning av fett, protein, kolhydrater och alkohol.   

Vitaminerna A, D, E och K är fettlösliga vitaminer. Detta innebär att de inte blandar sig bra med vatten och överskottet kan därför inte släppas ut med urinen. Därför kan kroppen få för mycket av dessa vitaminer, vilket inte är fallet med de vattenlösliga vitaminerna. För att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna krävs galla som hjälper till med matsmältningen av alla sorters fettämnen. Överskottet av vattenlösliga vitaminer åker ut med urinen och tidigare har man hävdat att man normalt inte kan få för mycket av dessa. Det finns dock mycket som talar för att man bör vara försiktig med kostillskott av vitaminer och mineraler. En belysande artikel om detta som publicerades 2008 i tidningen Forskning och framsteg med titeln Vitaminer nödvändiga men livsfarliga, illustrerar detta. Äter man en välbalanserad kost täcker man i regel sitt dagsbehov av vitaminer.[i]


[i] http://fof.se/tidning/2008/6/vitaminer-nodvandiga-men-livsfarliga

Antioxidanter
Vitaminer som räknas som antioxidanter är vitamin A, C och E. Dessa vitaminer skyddar mot fria syreradikaler.Ungefär 11 % av syret vi andas omvandlas till fria radikaler dvs. atomgrupper som har en oparad elektron och därmed är extremt reaktiva. Dessa anses ha stor betydelse för cellskada och åldrande. Vi får även i oss dessa genom till exempel tobaksrök och miljögifter. En annan viktig källa till fria radikaler i kroppen är stressoch strålning från exempelvis solen.

Om man har en infektion eller en inflammation bildas det mycket fria radikaler och vårt immunförsvar använder dessa "gifter" för att angripa bakterier som på något sätt kommit in i kroppen. Visserligen dödar dessa självproducerade radikaler bakterier, men de kan även skada oss. Därför bör det råda en balans mellan radikaler och antioxidanter.

Mineraler
Kroppen består av grundämnen där kol, väte, syre och kväve dominerar och utgör 96 % av kroppens vikt. De resterande 4 % utgörs av mineralämnen. Mineraler är inblandade i många viktiga livsuppehållande funktioner och flera av dem ingår i det redan nämnda antioxidantförsvaret.

De mineralämnen som kroppen behöver lite mer av kallas för makroelement och de som kroppen endast behöver i mindre mängd kallas för mikroelement. Mikroelement kallas även för spårämnen. Makroelement, d.v.s. kalcium, fosfor, svavel, kalium, natrium, klor och magnesium behöver kroppen i större mängd och dessa behövs för att bygga upp och bevara cellerna och för regleringen av kroppens vätskebalans.

Mikroelement (spårämnen) d.v.s. järn, fluor, zink, mangan, selen, koppar, krom och jod behövs för olika reaktioner i kroppen och för kontroll och underhåll av dess funktioner.

Brist på olika mineraler kan även göra att kroppen inte kan ta upp andra mineraler och vitaminer. Lagar man sin mat på vettiga råvaror så täcker man normalt sitt vitamin och mineralbehov.

 
 

 

 

För att se vilka funktioner varje enskild vitamin och mineral har och i vilka livsmedel de finns kan du kika i den här tabellen som jag har hämtat ifrån min bok Ge dig fler dagar © 2009