Del 14 Fett- det nyttiga och det onyttiga

Fett  1 g fett ger 9 kcal

Mättade fettkällor finns i:

  • Mjölk
  • Kött
  • Smör
  • Ägg

Enkelomättade och fleromättade fettkällor finns i:

  • Oljor
  • Spannmål
  • Nötter
  • Oliver
  • Avokado
  • Fet fisk
  • Skaldjur

Man skiljer på mättat fett, enkelomättat och fleromättat fett. Mättade fetter har få bindningar. Du kan tänka dig en kedja med få, men enormt stora, länkar. En sådan kedja blir inte särskilt böjlig. På samma sätt är det med mättat fett. Det är därför du enkelt kan se på ett fett i kylskåpet om det är mättat eller inte för det mättade blir hårt i kylskåpet. Det fleromättade fettet har många bindningar som dessutom är krökta och därför fastnar de inte i varandra. Av denna anledning är det ”lättrörligt” och håller sig helt flytande även i kylskåp. Enkelomättade fetter har lite färre bidningar än fleromättade fetter och blir lite grumligt i kylskåp.

Medan det mättade fettet kan öka mängden kolesterol i blodet, vilket kan orsaka hjärt- och kärlsjukdom, så kan det fleromättade fettet hjälpa till att sänka det. Det fleromättade fettet omega 3 och omega 6 kan inte kroppen tillverka själv så därför måste detta tillföras via kosten.

En del är väldigt rädda för att äta fett för att de tror att de ska bli tjocka. Det är riktigt att det finns mycket energi i fett men om man äter för lite fett får man faktiskt en sämre fettförbränning. Kroppen vågar då inte göra av med fettet eftersom den inte riktigt litar på att det kommer komma mer i tillräcklig mängd för alla viktiga processer i kroppen som kräver fett.

Många näringsfysiologer idag anser att den enorma rädsla för mättade fetter som länge har varit förhärskande har varit alldeles för överdriven. Dock är de flesta överrens om att fleromättade fetter är mycket viktiga för hälsan och att det är dessa man bör fokusera på att få i sig.

Fett för förbränning.
Fett innehåller mycket energi men kroppen måste faktiskt ha fett för att kunna förbränna, men det ska vara övervägande var bra enkel- och fleromättat fetter. Det mättade fettet bör man undvika att äta mycket av eftersom detta hämmar fettförbränningen och ger en rad oönskade effekter ur hälsosynpunkt, medan de omättade fettsyrorna sätter fart på förbränningen och har en rad hälsofrämjande effekter såsom att sänka skadliga blodfetthalter i blodet och främja nervkommunikation m.m.

Observera dock att kroppen måste ha en viss mängd mättat fett för att fungera, men om man har en normal kosthållning så är det inga problem med att få i sig tillräckligt. De fettsorter som är i flytande form i kylskåpstemperatur brukar vara omättade medan de mättade sorterna som smör och margarin är stenhårda. Vegetabiliska livsmedel brukar ha en ganska hög andel enkel och fleromättade fettsyror medan animaliska brukar ha en högre andel mättade. Dock skiljer sig även de omättade fettsorterna sinsemellan men detta kommer inte att beröras närmare här.[i] Många misslyckas faktiskt med att gå ned i fettvikt just för att de äter för lite fett . För att kroppen ska våga förbränna fett ur sina fettreserver måste man också tillföra fett.

Exempel på vegetabiliska fettkällor är: oljor, spannmål, nötter, oliver avocado. Animaliska är: Mjölk, kött, smör, ägg och fisk. Fisk är dock ett undantag när det gäller animaliska fettkällor och är rikt på fleromättade fettsyror och särskilt bra är fisk från de kalla haven.

Viktigt att veta är att fettet ändrar karaktär vid upphettning och enkelomättade och fleromättade fetter kan till och med härskna av långvarig stekning eller stark upphettning och medför bl.a. en frisättning av fria syreradikaler, vilket innebär att dessa blir direkt ohälsosamma att förtära.[ii]

De fleromättade fetter som anses tåla upphettning bäst är olivolja och rapsolja. Mitt råd är att du försöker undvika stekning så mycket som möjligt, men vill du steka en köttbit någon enstaka gång så är det faktiskt inte hela världen. Använd med fördel teflonpanna så behöver du bara använda lite matfett (eller inget alls). Bättre metoder för tillagning av maten är att koka, ugnsbaka och grilla. Dessutom kan man ju steka och woka maten utan fett i teflonpanna.

Det där med att hälla lite kallpressad olja på salladen är ett väldigt bra sätt att få i sig bra fett på eftersom man inte hettar upp oljan och därmed förändrar dess egenskaper. Såser kan man också tillaga på det viset att man tillsätter fleromättad olja när man har dragit bort såsen från plattan, så att man på det viset slipper förändra oljans egenskaper. 

Fördjupning- Det fantastiska omega 3 fettet
Omega-3 fetter finns i vegetabiliska oljor och i fet fisk och skaldjur. Det omega-3 fett man finner i vegetabiliska oljor såsom linfrö-, raps-, valnöt-, hampa- och solrosolja samt valnötter och linfrön har kortare fettsyrekedjor än det omega-3 fett man finner hos feta fiskar och skaldjur. Det är främst det marina omega-3 fettet som man finner hos feta fiskar och skaldjur som har uppmärksammats för sina många hälsoeffekter.

Idag anser många näringsforskare att vikten av att äta omega-3 fetter har ökat eftersom vi i det moderna samhället äter mycket livsmedel som innehåller mycket omega-6 fett.  Det finns i kött hos tamboskap (eftersom de får foder med högt omega-6 innehåll), halvfabrikat, snacks, godis, margariner, och vissa vegetabiliska oljor såsom majsolja och druvkärneolja m.m. Omega- 3 och omega- 6 har motsatta effekter och det är när det blir stor obalans dem emellan risken för många sjukdomar ökar. Ett önskvärt förhållande brukar anses vara att man äter dubbelt eller tre ggr så mycket omega- 6 som omega- 3 men idag händer det att människor äter så mycket som tjugo gånger mer omega- 6 än omega-3 och då ökar risken för sjukdomar kraftigt.

 Några problem som anses vara förknippade med en obalans mellan omega-3 och omega-6 är:
  • Astma hos barn och vuxna
  • Prostatacancer
  • Hösnuva och allergier
  • Bröstcancer
  • Aggression
  • Försämrad cellfunktion
  • Depression
  • Mental ohälsa
  • Insulinresistens
  • Övervikt
  • Dålig tillväxt hos spädbarn
  • Demenssjukdom
  • Eksem
  • Åldersrelaterad synnedsättning
  • Hudcancer
  • Tandlossning
  • Benskörhet
  • Svåra menssmärtor
  • Försämrat immunförsvar

Marint omega-3 fett anses ha följande effekter:

  • Kan sänka för högt blodtryck
  • Kan minska problem med oregelbunden hjärtrytm
  • Är antiinflammatoriskt även i blodkärlen vilket minskar plackbildning och åderförträngning
  • Minskar blodets viskositet vilket innebär att blodet flyter lättare och minskar risken för blodproppar.
  • Ökar blodkärlens diameter vilket underlättar blodflödet, vilket i sin tur är skyddande för blodkärlet.
  • ”Städar bort” skadliga blodfetter.
  • Höjer kroppens egen serotoninproduktion vilket är högintressant när det gäller depression. Läkemedel mot depression inriktar sig nämligen ofta på att höja serotoninnivåerna i blodet.
  • Bromsa utvecklingen av demenssjukdom
  • Förbättra koncentrationsförmågan hos barn med ADHD
  • Minskad nivå av stresshormoner har setts vid djurstudier.

Mot bakgrund av detta kan det kanske vara en god idé att äta tillskott av marint omega-3 om du vet med dig att du får i dig lite av näringskällor som innehåller detta. Något som tyder på att det skulle medföra några negativa konsekvenser har vetenskapen hittills inte kunnat påvisa.

Nästa del handlar om mikronutrienter d.v.s. vitaminer och mineraler

Ha det bäst
Kram Åsa-Helena

[i] Paulún Fredrik  Allt om fettförbränning ©2000 Paulún produktion   Fitnessförlaget

[ii] Lind Per Ove Din mat och din hälsa Norstedts förlag 1989