Kuratorer, terapeuter, psykologer, psykoterapeuter och psykiatriker - inte lätt att hålla reda på.

Eftersom förvirringen är total när det gäller psykoterapi idag så kan det vara bra att reda ut begreppen. Endast legitimerade psykoterapeuter får kalla sig för detta. Alla andra får kalla sig terapeuter, vilket gör att även helt outbildade personer kan utge sig för att vara terapeuter. 

Om man är grundutbildad i kognitivpsykoterapi och har det som förr kallades för steg-1 utbildning så får man bedriva psykoterapi under handledares överinseende. Psykologer har exakt samma grundutbildning i psykoterapi.

För att få gå en steg-1 utbildning krävs det på de allra flesta håll att man har en fil. kand i vård/humanistiskt/samhällsvetenskapligt ämne och att man har arbetat i ett människovårdande yrke i två år. Man ska också ha gått en orienteringsutbildning i den terapiform man har valt. I utbildningen ingår det att man ska gå 50 timmar i egen psykoterapi och ha egna psykoterapipatienter.

För att sedan läsa vidare på den legitimationsgrundande utbildningen måste man ha arbetat med psykoterapeutiskt arbete i två år.

Inga andra grupper har egentligen rätt att utöva psykoterapi.

Alla legitimerade psykoterapeuter har alltså utöver ovanstående genomgått tre-årig specialistutbildning med teori och flera genomförda längre psykoterapier där varje session filmats och gåtts igenom under handledning. Utöver detta har terapeuten genomgått egen psykoterapi i 75 timmar.

 Ha det gott! Kram Åsa-Helena