Del 15 Vitaminer och mineraler


Vitaminer och mineraler- en introduktion
Vattenlösliga och fettlösliga vitaminer
Vitaminer är inte en enhetlig grupp utan de är en rad olika livsviktiga ämnen. Förutom sina livsviktiga funktioner så har vitaminer stor betydelse för prestation, neurologisk funktion, hormonreglering, skydd mot fria syreradikaler samt omsättning av fett, protein, kolhydrater och alkohol.   

Vitaminerna A, D, E och K är fettlösliga vitaminer. Detta innebär att de inte blandar sig bra med vatten och överskottet kan därför inte släppas ut med urinen. Därför kan kroppen få för mycket av dessa vitaminer, vilket inte har ansetts vara fallet med de vattenlösliga vitaminerna. För att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna krävs galla som hjälper till med matsmältningen av alla sorters fettämnen.

 

Kosttillskott
Det finns en uppsjö av vitamin och mineraltillskott på marknaden av varierande kvalitet och åsikterna går isär även när det gäller dessa tillskott. När det gäller de vattenlösliga vitaminerna askorbinsyra (vitamin C) och folsyra, niacin, riboflavin, tiamin), pyridoxin), (cyanokobalamin) m.fl. som alla tillhör B-vitaminkomplexet så har är det ingen risk för överdosering då eventuellt överskott försvinner ut ur kroppen med urinen. De fettlösliga vitaminerna A (retinol och karotenoider), D (Kolakalciferol) och E ( alfa – tokoferol m.fl.) och vitamin K försvinner inte ut ur kroppen vid överdosering och det gör inte mineraler heller.

Ett problem med att ta kosttillskott som framhålls är att om man redan har en obalans så spär man ju bara på denna obalans om man inte vet vad man har för mycket av respektive för lite av. Därför tar många blodprov för att se hur det står till med nivåerna. Det finns enkla blodprov som visar statusen för dagen och lite mer avancerade som visar statusen över en längre tidsperiod vilket ger mer rättvisande information.

Vissa andra preparat har vid tester visat sig vara svåra för kroppen att ta upp. De traditionella rekommendationerna är att det bästa är att tillföra såväl vitaminer och mineraler via en allsidig kost, medan många som tränar hårt inte anser att de får i sig tillräckligt via kosten. På senare år har det också framkommit att antioxidanter i för hög dos kan orsaka skador på bl. a skelettet m.m. vilket åtminstone styrker min uppfattning att dessa ämnen är hälsosammast när de finns och interagerar i naturliga livsmedel. Det är lätt att förledas att tro att ju mer av ett ämne som är nödvändigt för kroppen desto bättre, men snarare fungerar kroppen så att den vill ha optimala doser och inte maximala.

Något man dock kan vara helt säker på är att vitaminer och mineraler på burk aldrig är lika bra som när de tillförs naturligt i kosten. Ibland kan vissa ämnen just fungera skyddande just för att de finns i ett visst livsmedel. Vissa kan bli riktigt farliga på burk. Ett känt exempel på detta är Betakarotenstudien, se nedan.

Morot- skyddar mot cancer men inte på burk...

Betakarotenstudien – ett bakslag för cancerforskningen men en viktig lärdom om kost.
För femton år sedan var man väl medveten om hur viktiga antioxidanterna (vitamin A, C och E vitamin) är. Det man hade sett var att betakaroten som är ett förstadie till vitamin A tycktes ha en skyddande effekt när det gällde cancerutveckling. Betakaroten finns som du vet vid det här laget i bl.a. morötter. En studie gjordes i Finland och för att studera detta närmare rekryterades därför rökare och asbestarbetare som löpte hög risk att drabbas av cancer. Över 29000 män ingick i undersökningen. Man delade in deltagarna i tre grupper, en grupp fick sockerpiller (placebo) och en grupp fick E-vitaminer och en grupp fick betakaroten. Resultatet var chockerande. De som åt betakaroten visade sig få fler lungtumörer än övriga. Studien fick stoppas i förtid eftersom resultatet så tydligt visade på en ökning av tumörer hos dem som åt betakaroten. Samtidigt pågick en liknande studie i USA och även här upprepade sig den dystra historien.

Även om studien blev ett bakslag så kan man ändå utläsa en hel del av den. Hade resultatet hade blivit likadant om man hade tillfört betakarotenet i form av morotsjuice? Senare forskning visar tämligen entydigt att så hade det inte blivit. Mängder av studier visar att betakaroten i sitt rätta element i grönsaker och rotfrukter minskar cancerrisken.

En norsk studie har visat att det även finns risker med att ta vitamin B 12 som ju är en vattenlöslig vitamin. Studien publicerades i The Journal of the American Medical Association med titeln Cancer Incidence and Mortality After Treatment With Folic Acid and Vitamin B12[i]

Det finns mycket som talar för att man bör vara försiktig med kostillskott av vitaminer och mineraler. En belysande artikel om detta som publicerades 2008 i tidningen Forskning och framsteg med titeln Vitaminer nödvändiga men livsfarliga, illustrerar detta. Äter man en välbalanserad kost täcker man i regel sitt dagsbehov av vitaminer.[i]

Av detta kan vi lära oss följande:

  • Piller kan inte ersätta naturliga näringsämnen
  • Kroppen vill endast ha optimala mängder av näringsämnen inte maximala mängder. Även ”bra” ämnen blir skadliga för kroppen i för stora mängder.

Antioxidanter
Vitaminer som räknas som antioxidanter är vitamin A, C och E. Dessa vitaminer skyddar mot fria syreradikaler. Ungefär 11 % av syret vi andas omvandlas till fria radikaler dvs. atomgrupper som har en oparad elektron och därmed är extremt reaktiva. Dessa anses ha stor betydelse för cellskada och åldrande. Vi får även i oss dessa genom till exempel tobaksrök och miljögifter. En annan viktig källa till fria radikaler i kroppen är stress och strålning från exempelvis solen.

Om man har en infektion eller en inflammation bildas det mycket fria radikaler och vårt immunförsvar använder dessa "gifter" för att angripa bakterier som på något sätt kommit in i kroppen. Visserligen dödar dessa självproducerade radikaler bakterier, men de kan även skada oss. Därför bör det råda en balans mellan radikaler och antioxidanter.

Mineraler
Kroppen består av grundämnen där kol, väte, syre och kväve dominerar och utgör 96 % av kroppens vikt. De resterande 4 % utgörs av mineralämnen. Mineraler är inblandade i många viktiga livsuppehållande funktioner och flera av dem ingår i det redan nämnda antioxidantförsvaret.

De mineralämnen som kroppen behöver lite mer av kallas för makroelement och de som kroppen endast behöver i mindre mängd kallas för mikroelement. Mikroelement kallas även för spårämnen. Makroelement, d.v.s. kalcium, fosfor, svavel, kalium, natrium, klor och magnesium behöver kroppen i större mängd och dessa behövs för att bygga upp och bevara cellerna och för regleringen av kroppens vätskebalans.

Mikroelement (spårämnen) d.v.s. järn, fluor, zink, mangan, selen, koppar, krom och jod behövs för olika reaktioner i kroppen och för kontroll och underhåll av dess funktioner. Brist på olika mineraler kan även göra att kroppen inte kan ta upp andra mineraler och vitaminer. Lagar man sin mat på vettiga råvaror så täcker man normalt sitt vitamin och mineralbehov.

I nästa avsnitt kommer jag att gå igenom vilka funktioner varje enskild vitamin och mineral har och i vilka livsmedel de finns.

Ha det bäst!
Kram Åsa-Helena

[i] http://fof.se/tidning/2008/6/vitaminer-nodvandiga-men-livsfarlig  


[i] http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=184898