Del 20 Ska man aldrig äta pizza, godis och kakor och sånt?

Det finns mycket mat, efterrätter och godis som kanske inte är det allra nyttigaste för kroppen, men det finns ju faktiskt andra aspekter. Många tycker att maten är en viktig del av livets goda, och tanken på att alltid äta nyttigt känns oerhört tråkigt. Jag kan lugna dig med att man inte alls behöver utesluta livets goda för att ha en hälsosam livsstil. Det viktiga är att man kan skilja på festmat och vardagsmat. Pizza, hamburgare med pommes frites, godis, chips och läsk är typisk festmat. Sånt kan man exempelvis äta på fredagar och lördagar, men inte under hela veckan för då kommer din hälsa och ditt humör att påverkas negativt.

Det vanligaste är att godis och kakor får ersätta den riktiga maten. Känns det jobbigt att minska ned på festmaten så försök att successivt ersätta den med bättre mat. Om du har fått i dig dina tre huvudmål och tre mellanmål så är risken att du blir sugen på festmat betydligt mindre.

 

Ur nyttighetssynpunkt så är det bättre att laga sitt eget godis eftersom du då har full kontroll på vad det innehåller. Det är dock en överdrift att påstå att det är nyttigt eftersom det fortfarande innehåller vitt raffinerat socker och en hel del fett vilket innebär att det innehåller mycket energi, men till fest är det helt ok. Vill du ha lite tips på vad du kan laga?

Kola, knäck, ischoklad, fudge, kokostoppar, chokladbollar, kladdkaka, sockerkaka, bullar, kakor. Det finns mängder av bloggar och siter som lägger ut nyttiga recept, både på godis, bakverk och mat.

Vill du ha tips på godis som innehåller mindre raffinerat socker och fett? Här är lite du kan testa!

  • Grönsaker skurna i stavar med dipp. Skär morötter, paprika och de grönsaker du gillar i stavar eller småbitar och dippa i gräddfilsdipp. Häll i egna kryddor såsom flingsalt (havssalt), finhackad vitlök, alt. gräslök, paprika, chilipeppar,
  • Salsa är en annan variant man kan ha att dippa i. Blanda tomatkross, koriander, vitlök och lime
  • Oliver är nyttigt snacks som dessutom innehåller bra fett.
  • Torkade nötter (och färska) av alla de slag.
  • Torkad frukt av alla de slag
  • Smoothies är också gott att festa till det med. För recept se sidan 96
  • Hemlagade popcorn
  • Egna chips. Hyvla potatis och rosta själv.
 
Fördjupning godis
Varför är det ohälsosamt med godis egentligen? Godis innehåller mycket socker och detta resulterar i att kroppen måste frisätta stora mängder insulin. Du kommer kanske ihåg att insulin fungerar som en nyckel för cellerna och låser upp dem så att de kan lagra in energi.  Insulin möjliggör både glukosinlagring och fettinlagring. Om du titt som tätt stoppar i dig en godisbit så kommer kroppen få en insulindusch lika många gånger vilket varje gång möjliggör mer glukos och fettinlagring.

Du riskerar alltså att bli fet men också att ditt insulinsystem blir trögt. Om insulinsystemet blir trögt så kommer ditt blodsocker att ligga för högt och det är då man har börjat utveckla s.k. diabetes typ 2. Godis innehåller också stora mängder mättat fett men också s.k. transfetter. Det är ett fett som är modifierat på kemisk väg för att ha en längre hållbarhet. Det här fettet lagras extra lätt in i våra kärl.

En del godis, särskilt snacks, innehåller också glutamat vars skadeverkningar har debatterats sedan 1980-talet. Glutamat är en smakförstärkare som går under beteckningarna E621, mononatriumglutamat, MSG eller anges bara som smakförstärkare. Det som är klarlagt är att glutamat kan ge överkänslighetsreaktioner såsom allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. På senare tid har man också sett i studier att det ökar aptiten och längtan efter livsmedel som innehåller glutamat. Mer omdebatterade biverkningar är astmaanfall, sämre syn, tillväxtproblem, hormonstörningar, leverskador och hjärnskador m.m.

I nästa avsnitt handlar om hälsopillret motion

Ha det så gott!
Kram Åsa-Helena