Del 4 Hormoner som anses påverka fettförbränningen

Hormoner som anses påverka fettförbränningen
Utöver hungers- och mättnadsregeringen finns det ju ytterligare faktorer som hormoner kan påverka och som är relevanta för viktbalansen och det är fettförbränningen. Det går inte att på ett enkelt sätt förklara dessa mekanismer eftersom hormonrubbningar kan ge övervikt och fetma samtidigt som övervikt och fetma i sig kan påverka hormonregleringen

Insuline Growth Factor Igf-1Igf-1 är ett tillväxthormon som reglerar energiförbrukningen och är ganska likt insulin till sin karaktär. Igf-1 sänker både blodsockret och insulinnivåerna och anses motverka insulinresistens som resulterar i Typ- 2 diabetes. Igf-1 behövs för att insulin, tillväxthormon och testosteron ska fungera optimalt. Om man äter mindre så minskar utsöndringen av Igf-1och ökar vid ökat födointag och då särskilt vid intag av proteinrika livsmedel. Tillgången på hormonet Igf-1 minskar med stigande ålder.

Östrogen
Kvinnligt könshormon, hjälper bl.a. menstruationen samt möjligheten att kunna bli gravid. Främjar förbränning av fett före glykogen. Östrogen ger kvinnan de kvinnliga formerna och de typiska kvinnliga funktionerna.

Glukagon
Glukagon är ett hormon som höjer blodsockernivåerna, bryter ner muskelmassa, fett och glykogen. Glukagon insöndras när blodsockernivåerna sjunker och frigörs under svält och hård fysisk träning. Glukagon frisätter sockerreserverna (glykogen) i lever och muskler (aminosyrorna bryts ner till glykogen), samt tar av reservlagren av fett och gör om det till blodsocker när energi behöver tas från kroppen. Glukagon är ett katabolt hormon, vilket innebär att det är ett nedbrytande hormon, som bryter ner musklerna. Först tar kroppen från glukogenlagret, sen från fettlagret och musklerna. Glukagon och insulin har motsatt verkan på blodsockernivån. Det bildas i Langerhans öar i bukspottkörteln.

Testosteron
Manligt könshormon. Behövs för könsdriften, immunförsvaret, längtillväxten och benstommen. Främjar förbränning av fett samt muskeluppbyggnad.  Testosteron är ett manligt könshormon som ger skäggväxt, basröst mm i puberteten. Kvinnor har egen produktion av testosteron, men bara ca 10 % av mannens produktion. Testosteron styr även kvinnans sexdrift till stor del. Testosteron är anabolt och bygger upp musklerna. Vid brist minskar muskelmassan, fetma samt trötthet kan infinna sig.

Tillväxthormon
Ett annat namn för tillväxthormon är GH (GH = growth hormone). Behövs för längdtillväxten, ämnesomsättningen och främjar förbränning av fett samt muskeluppbyggnaden. Tillväxthormoner är anabola = uppbyggande. Det bygger upp musklerna och stimulerar fettförbränning genom att omvandla fett till energi, dvs. levern tillverkar glukos. Kopplas även till våra mentala funktioner för minne och inlärning i senare studier.

Sköldkörtelhormon T3 och T4
TSH är ett hormon som stimulerar frisättning av thyroideahormon  (sköldkörtelhormon) som ökar kroppens energiomsättning. Sköldkörtelhormon ökar fettförbränningen och aptiten. För låga halter av TSH ger bl.a. trötthet, koncentrationsproblem och viktuppgång.

Och de redan nämnda:

Kortisol

Leptin

Adrenalin

Noradrenalin

Kolecystokinin CCK