Som mobbad på arbetsplatsen kan man i Frankrike få skadestånd på 8 miljoner. I Sverige har aldrig någon dömts för detta vidriga brott som kostar 300 personer livet varje år och kostar samhället miljardbelopp.
Som kurator och leg. psykoterapeut har jag mött många personer som blivit utsatta för mobbning på sin arbetsplats. Många har blivit det av sina chefer. Det som har varit mest påtagligt är hur fruktansvärt dåligt de har mått psykiskt och fysiskt och likheterna med posttraumatisk stress syndrom PTSD är slående. Det som också är tydligt är hur rättslösa alla dessa människor är.
Facket kan inget göra. De kan skydda kollektivet men individer som blir mobbade står utan skydd. Är det arbetskamrater som är förövarna så tillhör de ju oftast samma fack. I bästa fall görs det istället en ekonomisk uppgörelse där man kan få avgångsvederlag. Detta är det vi skattebetalare som får betala inom de offentliga verksamheterna. Tänk på det när ni läser om alla utsatta människor som vårt välfärdssamhälle inte längre har resurser till. Men här finns det resurser. Om ni nu undrar varför vi aldrig läser om detta så beror det på att dessa uppgörelser blir sekretessbelagda. Så vi skattebetalare får aldrig veta.
Och det är smärtsamt att se hur vårt svenska system bryter ned dessa människor. Först har vi lagstiftningen. Visste ni att INGEN har dömts för brott mot lagen om kränkande särbehandling trots att vi var först i Europa om att lagstifta om detta 1993. Detta räknas som ett arbetsmiljöbrott, vilket det naturligtvis också är men det är enligt min mening ett brottsbalksbrott som hör hemma där för det är människor som begår dessa illgärningar. Inte system. System kan vara sjuka och det är de i Sverige men det är fortfarande individer som begår gärningarna.
Sen har vi Försäkringskassan. Läkare kan ju inte sjukskriva för en "arbetsplatskonflikt" som det så vackert heter utan diagnoserna blir krisreaktion, stressreaktion, depressiv episod, ångesttillstånd m.m. Kanske vore en riktigare diagnostisering post traumatiskt stress syndrom (PTSD) till följd av mobbning/psykisk misshandel. Och hur ska en återgång till arbetet kunna ske när det som skadar patienten inte förändras?
Även de som inte gör något utan bara tittar på är delaktiga brukar det framhållas, men det är lätt att säga. Många är livrädda för att själva bli utsatta och är tysta. Vem kan anklaga dem när det inte finns något skydd alls? Och precis som för oskyldigt anklagade kan inte den drabbade gå vidare utan att få upprättelse. Men så blir det inte i Sverige. Som mobbad i Sverige är man bara förloraren som får betala priset.
Det är väl bara att byta jobb säger någon. Då blir min fråga tillbaka: Har du någon aning om hur det ser ut på arbetsmarknaden idag? Att lämna en fast inkomst mot arbetslöshet och kanske också så småningom FAS 3 är föga tilltalande för någon och hur kommer det sig att vi fortfarande idag 2015 tycker att det är mobbarna som ska byta skola eller arbete.
Detta har också blivit ett tryggt sätt att bli av med arbetstagare som man inte önskar ha kvar. Man kanske har fått erbjudande om att ha en billigare anställd med nystartsjobb eller lönebidrag. Eller så är det en ansvarsfull anställd som har påpekat att det finns brister. Jag har hört det mesta vid det här laget. Man kan alltså konstatera att lagstiftningen bidrar till att urholka arbetsrätten.
Journalisten Maciej Zaremba skrev en reportageserie om eländet i DN 2010 och i boken Mobbarna och rättvisan har han samlat dessa tillsammans med en välgjord beskrivning av problemet med den svenska lagstiftningen

Underjordiska timmar är en fantastisk skönlitterär bok som belyser ämnet och knappast lämnar någon oberörd.

http://sekwa.se/bockerna/delphine-de-vigan-underjordiska-timmar/
För mig är det fullständigt vedervärdigt att 300 000 personer anser sig vara utsatta för mobbning av arbetskamrater och chefer, att ca 30 000 är långtidssjukskrivna och 300 st tar sitt liv varje år till följd av detta, allt till en kostnad av gigantiska 22 miljarder utan att resultera i en lagändring. Tre hundra fantastiska unika människor som inte finns ibland oss längre på grund av detta. Tre hundra familjer står utan sina anhöriga. De är inte siffror, de är människor. Dela gärna detta inlägg om ni instämmer och vill kämpa för att inte fler tar sina liv p.g.a mobbning
Åsa-Helena
Några ytterligare källor
http://www.unt.se/asikt/debatt/regeringen-handfallen-infor-mobbning-3847148.aspx
http://www.paraplyprojektet.se/kronikor/vuxenmobbning--ett-gigantiskt-pris-att-betala/
http://www.arbetsmiljoupplysningen.se/Amnen/Mobbning/
http://www.foreningenstopp.se/ Föreningen STOPP - mot kränkande särbehandling i arbetslivet
Mobbning på arbetsplatsen Ur ett rättsligt perspektiv Hanne Widemar Kandidatuppsats i Arbetsrätt HT2011 Handledare Reinhold Fahlbeck http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=2202383&fileOId=2202384